ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ποια νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση αδειών έργου: Για την άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του ν. 3528/07.
Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις: προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 31, σύμφωνα με την οποία «Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας», καθώς και στις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του ίδιου νόμου 3528/07. Επίσης, ειδικές απαγορευτικές διατάξεις μπορεί να υπάρχουν και για ορισμένους μόνον κλάδους και ειδικότητες, οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΠΥΣΔΕ.
Τι ελέγχει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο: Το ΠΥΣΔΕ ελέγχει εγκαίρως την συνδρομή των απαραιτήτων προϋποθέσεων και να εγκρίνει την χορήγηση των εν λόγω αδειών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του (άρθρο 12 του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1/Α/3-1-2003), «Αρμοδιότητες ΠΥΣΔΕ»)
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο εκπαιδευτικός: Ο Εκπαιδευτικός υποβάλλει ενυπόγραφη και πλήρως συμπληρωμένη Αίτηση η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας στην διεύθυνση www.dideimathias.gr όπου πρέπει να αναγράφεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το είδος, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας (έναρξη και λήξη του ιδιωτικού έργου ή εργασίας) και αναλυτικά οι ώρες/ανά εβδομάδα, το ωράριο και η αντιμισθία κλπ. Την αίτηση αποστέλλει μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών, ιδιοχείρως ή με e-mail στο mail@dide.ima.sch.gr, πριν την έναρξη του έργου ή της εργασίας του/της ενδιαφερόμενου/νης εκπαιδευτικού.
Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται στην ΔΔΕ Ημαθίας απευθείας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι από τη Σχολική Μονάδα όπου υπηρετούν. Σε περίπτωση που λείπει κάποιο δικαιολογητικό (π.χ. βεβαίωση του φορέα) ο εκπαιδευτικός είναι θα πρέπει να υποβάλλει την αίτηση με την υποσημείωση ότι εκκρεμεί το δικαιολογητικό.
Από πότε ισχύει η άδεια έργου: Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 2 της 77045/Ε1/13-5-16: «Στην περίπτωση κατά την οποία, ασκείται από τον υπάλληλο ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή χωρίς τη χορήγηση προηγούμενης άδειας από το υπηρεσιακό συμβούλιο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. θ΄ του άρθρου 107 των Ν.2683/9.2.1999 και 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6, περ. κε του Ν.4325/2015 (ΦΕΚ 47/τ. Α΄/11-5-2015) για ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος. (βλ. συνημμένα) Συνεπώς, δεν μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου στην περίπτωση αυτή». Για το λόγο αυτό στην απόφαση έγκρισης κάθε άδειας έργου, θα αναφέρεται ως ημερομηνία έναρξης του έργου η ημερομηνία του πρωτοκόλλου της αίτησης του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται το σύνολο των δικαιολογητικών: τα αιτήματα δεν θα υποβάλλονται στο ΠΥΣΔΕ προς συζήτηση και έγκριση,
Τι γίνεται σε περίπτωση που οι αιτήσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα ή οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης (παρ. 2 άρθρου 104 του Συντάγματος): Στην περίπτωση αυτή δεν θα εγκρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με συνεπακόλουθο την μη πληρωμή τους από τον φορέα στον οποίο εργάστηκαν.
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας: Mε την παραπάνω αίτηση συνυποβάλλεται και Βεβαίωση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας όπου ανήκει οργανικά ή είναι προσωρινά τοποθετημένος, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «…..δεν παρακωλύονται τα διδακτικά καθήκοντά του και η ομαλή λειτουργία του σχολείου». Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν ανήκουν σε ένα μόνο σχολείο, θα προσκομίζουν βεβαίωση μη παρακώλυσης του διδακτικού έργου, τόσο από το σχολείο της οργανικής/προσωρινής τοποθέτησής τους, όσο και από το/α σχολείο/α στα οποία έχουν διατεθεί για συμπλήρωση ωραρίου.
Τι είδους βεβαίωση πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός από τον φορέα που θα εργαστεί: Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα συνοδεύονται και από Βεβαίωση εργοδότη ή Σύμβαση Εργασίας ή άλλο σχετικό έγγραφο, στο οποίο να αναφέρεται το ύψος της αμοιβής, καθώς και το χρονικό διάστημα που διαρκεί το έργο ή η εργασία. Σε περίπτωση που απαιτείται σύμβαση εργασίας, αυτή θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία μας μεταγενέστερα, όταν χορηγηθεί από τον εργοδότη στον ενδιαφερόμενο. Έως τότε θα υποβάλλεται οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο από τον φορέα (π.χ. βεβαίωση) που να αναφέρει τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία της σύμβασης.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται άδεια έργου, αλλά έγγραφη ενημέρωση: οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν απαιτείται άδεια έργου, αλλά αίτηση έγγραφης ενημέρωσης, αποτυπώνονται στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/212/13260/12-8-2022 ΥΑ του ΥΠΕΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 127 του ν.4957/2022 «Παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από δημόσιους υπαλλήλους»:
«1. Για το διδακτικό έργο σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικά προγράμματα των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και για το ερευνητικό έργο προς τα Α.Ε.Ι. και ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, το οποίο παρέχεται από υπαλλήλους φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), δεν εφαρμόζεται το άρθρο 31 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007 Α’ 26), περί της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
2. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της παρ. 1 διατηρούν την υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης της υπηρεσίας τους, αν αναλάβουν σχετική δραστηριότητα, γνωστοποιώντας τα ακόλουθα στοιχεία:
α) το Α.Ε.Ι. ή τον ερευνητικό ή τεχνολογικό φορέα προς το οποίο θα παρασχεθεί το διδακτικό ή ερευνητικό έργο, β) το ακριβές αντικείμενο,
γ) τη χρονική διάρκεια και δ) τις ημέρες και ώρες απασχόλησής τους ανά εβδομάδα. Η παράλειψη ενημέρωσης της υπηρεσίας εκ μέρους του υπαλλήλου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007.».
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι για την παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου στους αναφερόμενους στην ως άνω διάταξη φορείς δεν απαιτείται προηγούμενη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), υπό την προϋπόθεση ότι το διδακτικό ή ερευνητικό έργο εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Αντίθετα, σε περίπτωση που από τα προσκομιζόμενα από τον υπάλληλο έγγραφα προκύπτει ότι το διδακτικό ή ερευνητικό έργο εκτελείται εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σύμφωνα με τη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται η διάταξη του άρθρου 58 του ν.4075/2012, η οποία τροποποιείται με τη διάταξη του άρθρου 377 του ν. 4957/2022, σύμφωνα με την οποία:
«9. Στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), η παροχή υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους προς όλους ανεξαιρέτως τους φορείς υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων γίνεται κατά τους όρους του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26), ως ιδιωτικό έργο. … Για τα μέλη του Μητρώου κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) που παρέχουν υπηρεσίες υλοποίησης των Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», δεν απαιτείται η διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα. Αντίθετα, για τα μέλη του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 11 του π.δ. 57/2007 (Α’ 59), όπως αυτό τροποποιηθέν ισχύει. Τα παραπάνω εδάφια ισχύουν αναδρομικά από την έναρξη εφαρμογής του ν.4075/2012 (Α’ 89). …»
Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η ΔΔΕ Ημαθίας: Εφόσον υποβληθεί το σύνολο των δικαιολογητικών, εξετάζεται το αίτημα από το ΠΥΣΔΕ το οποίο κρίνει υπέρ ή κατά της χορήγησης της άδειας έργου ανάλογα με την περίπτωση. Τέλος, η Υπηρεσία εκδίδει αποφάσεις είτε χορήγησης, είτε απορριπτικές, οι οποίες αποστέλλονται στα e-mail των εκπαιδευτικών με κοινοποίηση στην Σχολική Μονάδα όπου υπηρετεί και στο Οικονομικό Τμήμα της Διεύθυνσης.